NASA’nın uzay aracı Voyager 1’in Dünya ile bağlantısı kesildi

NASA’nın 46 yaşındaki uzay aracı Voyager’ın yaşadığı teknik arıza nedeniyle Dünya ile iletişimi kesildi. Mühendisler güncel olarak sorunu çözebilmek için çalışıyor.

Voyager 1, 24 milyar kilometrelik mesafesiyle Dünya’dan uzaya fırlatılmış en uzaktaki araç. Kardeş aracı Voyager 2 ise 20 milyar kilometrelik uzaklığıyla 2. sırada.

Her iki uzay aracı da yıldızlararası seyahat ediyor ve Plüton’un yörüngesinin çok ötesine uzanan heliosferin ötesinde hizmet veren tek uzay aracı.

Voyager 1’in, bilgi toplayan ve bunu aracın mevcut sağlık durumunu yansıtan mühendislik verileriyle birleştiren bir uçuş veri sistemine sahip üç bilgisayarı var.

VERİ ÜNİTESİ OTOMATİK TEKRARDA

Ancak Voyager 1’in uçuş veri sistemi yaşanan arıza ile otomatik tekrarda takılıp kalmış gibi görünüyor.

Dünyadaki görev ekibi arızayı ilk keza 14 Kasım’da fark etti. Telekomünikasyon ünitesi, sürekli kendini tekrarlayan bir dizi uçuş veri sinyalleri yolluyordu.

Uzay aracı hala görev ekibinden iletilen komutları alıp yerine getirebiliyor olsa da, telekomünikasyon ünitesindeki sorun Voyager 1’den hiçbir bilim veya mühendislik verisinin Dünya’ya gönderilmediği anlamına geliyor.

KOMUTLARIN ARACA ULAŞMASI 22,5 SAAT SÜRÜYOR

NASA’ya göre Voyager ekibi hafta sonu uzay aracına uçuş veri sistemini yeniden başlatması için komutlar gönderdi ancak henüz sonuç alınamadı.

Görevin yöneticisi, NASA mühendislerinin sorunun altında yatan neden hakkında bilgi toplamaya çalıştığını söyledi. Süreç haftalar sürebilir.

Voyager 1 yörüngeden o kadar uzakta ki Dünya’dan gönderilen komutların araca ulaşması 22,5 saat sürüyor. Ayrıca ekibin yanıt alabilmesi için 45 saat beklemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x