Konsey başkanı açıkladı: İşte Sağlık turizminin gerilemesindeki nedenler
Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, 2023 yılında sağlık turizminin bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında gerilediğini belirterek, nedenlerini sıraladı.
Gazeteci Fatih Altaylı’ya konuşan Holoğlu, şunları kaydetti:
- Deprem korkusu. 6 Şubat Depremi sonrası İstanbul Depremi’nin sürekli gündemde olması, sağlık turizminin başkenti İstanbul’a yönelik bir korku yaratmıştı ve gerilemedeki en temel neden buydu.
- Konaklamada geçen yıla oranla aşırı yükselen fiyatlar, sağlık turizminde özellikle aile bireyleri ile birlikte gelen hastaların Türkiye’yi tercih etmemesine neden oluyordu.
- İstanbul’un ünü dünyayı sarmış berbat taksileri, taksicilerle müşteriler arasında yaşananların artık her yerde bilinir olması bir diğer nedendi.
- Özellikle Suriyeli Vito sürücüleri tarafından Arap turistlere anlatılan ırkçılık hikâyeleri.
Altaylı’nın aktardığına göre, Holoğlu, Türkiye’nin sağlık turizminde de son derece kaliteli bir hizmet vermesine rağmen orta ve düşük gelirlilere hitap eder bir durumda olmasını da bir sorun olarak görüyor; “Genel turizmde olduğu gibi sağlık turizminde de fakir ve orta gelirli ülkelerin talebi daha yüksek. Oysa biz Avrupa gibi hem ekonomik olarak güçlü ve hem de %50’si 65 yaş üzerinde olan pazarları hedeflemeliyiz. Ne yazık ki, AB sağlık ve bakım sigortaları, acil durum dışında, Türkiye’de yapılan sağlık işlemlerini ödemiyorlar. Oysa AB’de sağlık hizmetleri hem çok pahalı hem de uzun bekleme süreleri var. Bu bizi aşan bir konu ve ancak Dışişleri Bakanlığı düzeyinde özel temaslarla AB’nin hastalarına ve yaşlılarına bakılabilir” diyor.
Yazının tamamını okumak için .